18:24, 28 Січня 2022

У Луцьку радилися щодо забезпечення житлом ветеранів АТО/ООС

Над цим питанням міркували члени Консультативної ради у справах ветеранів АТО/ООС, сімей загиблих (померлих) захисників України. Участь у засіданні взяв заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, а також керівники структурних підрозділів ОДА.

Про це повідомляють на веб-сайті Волинської облради.

Цей консультативно-дорадчий орган створили з метою захисту прав та інтересів ветеранів війни-волинян, їх підтримки, реабілітації та надання необхідної допомоги. До складу Консультативної ради входять представники обласних, районних та міських громадських об’єднань учасників АТО/ООС та члени їхніх родин.

На нинішньому засіданні розглядалося одне з найпроблемніших питань – забезпечення житлом учасників АТО/ООС. Голова Консультативної ради, очільник Громадського формування «БУГ» Олександр Калюжний на прикладі міста Ковеля озвучив найбільш дієвий, на його думку, механізм забезпечення ветеранів АТО/ООС, житлом. Зокрема, депутати міста залізничників своїм рішенням виділили земельні ділянки під будівництво багатоквартирних житлових будинків для учасників АТО.

«На базі місцевих громадських організацій учасників АТО створили житлово-будівельні кооперативи. Ми відшукали приватних інвесторів, які звели багатоповерхівки. Державні програми не працюють, а таким чином, виділивши 5-6 га землі, ми зможемо закрити житлове питання для усіх учасників АТО/ООС загалом по області. Тож питання лише у виділенні земельних ділянок інвесторам під забудову. Для цього потрібна політична воля і підтримка депутатського корпусу місцевих рад. У Ковелі це працює, за два роки 100 наших побратимів отримали житло. Такий механізм варто запровадити і в інших населених пунктах», – зауважив він.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, з минулого досвіду роботи на посаді очільника Луцької міської ради, пояснив, що досі відповідний механізм неможливо було застосувати в обласному центрі через відсутність вільних земельних ділянок.

«Тепер же Луцька міська територіальна громада розширила свої межі, а тому варто шукати вільні земельні ділянки в усіх навколишніх населених пунктах, які доєднались до обласного центру. Я переконаний, що обранці Луцької громади підтримають таку ініціативу», – сказав він.

Також у результаті обговорення секретар Консультативної ради, голова Луцької міської організації «Спілка воїнів АТО Волині» Олег Кобилинський запропонував надіслати звернення до Консультативної ради з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України, що діє при Офісі Президента, з проханням, аби держава виступила гарантом щодо видачі банками кредитів для ветеранів та військовослужбовців АТО/ООС, а також страхувальником погашення відсотків, відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту учасникам АТО/ООС на придбання житла.

Більшістю голосів члени Консультативної ради також підтримали клопотання перед обласною радою та ОДА щодо надання (посмертно) звання Почесного громадянина Волині Андрію Омельчуку («Сотнику»).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: