16:06, 05 Лютого 2021

Карантин: як діяти власникам комерційної нерухомості

Всі ми відчуваємо, більшою чи меншою мірою, наслідки економічної нестабільності, пов’язані із пандемією COVID-19 та наслідками карантинів. На дошках оголошень та банерних вивісках про оренду ми спостерігаємо значну частину вакантних приміщень. 

Про те, як вийти переможцем з карантину розповідає менеджер відділу комерційної нерухомості компанії “Атланта Нерухомість” Ольга Синиця.

З якими проблемами стикаються власники при здачі приміщень в оренду?

Крім звичних питань, які виникають зазвичай, на кшталт орендних канікул і гарантійних платежів, власників спіткали нові проблеми та пошуки їх вирішення задля отримання прибутку навіть у такий нестабільний період. Основні тези:

1. Замороження орендної плати на час повного локдауну;

Не варто чекати настання повного локдауну і розбиратись з проблемою по-факту, необхідно все обговорити зазделегідь, і бути готовим з обох сторін до майбутнього врегулювання орендних відносин.

2. У карантин вихідного дня не оплачували не робочі дні;

Паритетним варіантом може бути, коли орендар не отримує прибутку, то власник, ідучи на зустріч теж не отримує орендну плату за ті дні коли орендар не працює у зв’язку з карантином вихідного дня.

3. Ціни просіли на 10-35 %;

Власникам не варто забувати, що цей фактор спричинений в основному  зменшенням прибутків і в самих орендарів. Тому варіант витиснути всі кошти з орендаря не призведе до довготривалої співпраці, та може підштовхнути орендаря до скорочення затрат шляхом зменшення площі чи пошуку дешевшого варіанту.

4. Пільговий період на розкрутку, а згодом вихід на компромісну ціну.

Зараз і так не найсприятливіший період для здачі приміщення в оренду. Часто компромісним варіантом є поступовий вихід на базову орендну ставку, давши час орендарю, на «розкрутку» в новій локації.

Чому зараз не найсприятливіший час для здачі в оренду?

–  опалювальний періоду, вартість комунальних послуг на порядок вища;

– зима – зменшення ділової активності, свята;

– постійні ризики локдауну та неможливість спрогнозувати окупність бізнесу;

– у зв’язку з карантином: «чим більша пропозиція приміщень – тим менша мотивація до прийняття позитивного рішення».

 Чому ж так довго приміщення не знаходять своїх орендарів, а потенційні угоди «зриваються»?

Річ у тому, що сторони мавши спільний інтерес – отримання максимального прибутку, не були готові до зменшення прибутків. Адже в умовах пандемії як в орендаря зменшилися доходи, так і у власників приміщень.

Постає дилема: зменшення прибутків чи їх відсутність? На жаль, власники часто обирають другий варіант.

Який основний фактор впливу відбудеться угода чи ні?

Сьогодні основним фактором є саме діалог зі всіма потенційними орендарями і пошук точок дотику при яких обидві сторони будуть задоволені. Якщо раніше критеріями вибору приміщення були лише локація, площа і ціна, то зараз на власників чекають нові виклики і без обговорення можливих економічних ситуацій в країні і наступних дій, угоди не відбудеться.

То як все таки вийти переможцем під час карантину?

В умовах пандемії виграє той власник який входить в положення орендаря. Експертка рекомендує слухати пропозиції від потенційних орендарів і брати паузу на обдумання, навіть ті пропозиції, які спочатку здаються абсурдними, можуть стати вашим реальним прибутком в довгостроковій перспективі. Але важливо консультуватись з фахівцями аби Ви точно знали, що запропонували свій об’єкт нерухомості всім потенційним орендарям та той, якого ви обираєте є якісним.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: