17:08, 24 листопада 2018

У Луцьку мамам розповіли, чому важливо годувати грудьми

Боротьба з післяпологовою депресією, імунітет, хороше травлення та перші старання дитини щось здобувати самостійно — лучанкам розповіли про грудне вигодування.

Про це йшлося сьогодні, 24 листопада у рамках традиційного клубу свідомих мам «SuperMama club». Захід відбувся у торговому домі «Тигрес».

Практичний психолог Центру планування сім’ї Оксана Касіян розповіла про грудне вигодовування та профілактику післяпологової депресії.

Вона наголосила, що перші дві-три доби після пологів – це нелегке випробовування для мам, які вчаться годувати грудьми.

«Мама повинна годувати грудьми. У світі є політика грудного вигодовування. Ми пояснюємо мамам, що таке годування», — наголосила психолог.

Плюси грудного вигодовування: завдяки контакту з мамою дитинка вчиться самостійно чогось добиватися, адже це фізичний труд, а ще це величезна вигода для здоров’я дитини. Насамперед, це імунітет. Мама з грудним вигодовуванням дає власний імунітет дитині, захищає дитину, як мінімум, на перші шість місяців. Тому потрібно годувати мінімум півроку. А як довго – залежить лише від дитини та натхнення мами. Грудне вигодовування забезпечує хороший процес травлення, адже у маминому молоці є речовини, які запускають цей процес травлення і протягом першого року є базовим для того, аби дитина гарно споживала інші продукти.

Також грудне вигодовування є профілактикою післяпологової депресії.

«Це явище дуже часто трапляється, тому ви маєте знати, що депресія не проходить самостійно, її не знімає процес відпочинку чи навіть допомога зі сторони рідних, тому потрібно звернутися за допомогою до спеціалістів. Виявити депресію дуже легко – це зміна стилю поведінки мами», — зазначила Оксана Касіян.

Вона радить не тягнути та звертатися радять чи у жіночу консультацію, чи до іншого спеціаліста цього профілю. Терпіти депресію не потрібно, бо вона може призвести навіть до розлучення.

Щодо їжі під час вигодовування, то мама насправді може їсти багато що, головне, аби їжа була корисною, збалансованою, розрахованою на те, що мамі потрібно відновити сили після пологів. А на продукти, яких не можна, вкаже сам малюк – у різних дітей різна реакція на ту чи іншу їжу. Це перевірити можна, вживши мінімальну дозу їжі. Якщо у немовляти немає реакції, то можна їсти. Найголовніше, не потрібно себе програмувати ще в очікуванні дитини, що під час вигодування потрібно від всього відмовитися.

Є лише дві причини, чому категорично не можна годувати грудьми – під час хвороби на туберкульоз відкритої форми чи СНІД, у інших випадках потрібно боротися все-таки за годування. Якщо ж мама не годує грудьми, то потрібно мати контакт з дитиною, аби уникнути післяпологової депресії.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: